top of page
Søk
  • Forfatterens bildeToni Ravn Dick

Integrering og tilvenning mellom katter


Som katteeiere er dette et dilemma som dukker opp i ny og ne. For de av oss som driver frivillig organisasjon og/eller er fosterhjem er dette dagligdags kost.


Det som er viktigst å nevne er at man må sørge for at alle kattene er helt friske før de introduseres hvis ikke blir man stuck med potensiell smittespredning.

Enkelte katter krever ikke at man legger så mye innsats i denne tilvenningsfasen. Noen synes det er helt greit å hilse og bli kjent på normalt vis. Men så har vi de som freser og slår etter hverandre. Dette er ofte forsvar, samt dette med å vinne rang i hierarkiet. I slike tilfeller er det flere ting man kan gjøre.


  • Når de er på hver sine rom, bytt tepper, leker o.l mellom rommene slik at de på forhånd kan kjenne lukta av hverandre og bli kjent.

  • Visuell kontakt. Bruk gjerne en nettingdør eller et baby-gjerde mellom rommene mens du mater kattene på hver side. Visuell kontakt kombinert med god mat gjør at kattene får en god assosiasjon til hverandre. Dersom det ikke fungerer prøv å utvide avstanden mellom matskålene og gradvis flytt dem nærmere og nærmere for hver dag.

  • Ha leketid med begge katter sammen, gjerne med «fiskestang leke» samtidig som du gir en godbit nå og da. Dette blir da en positiv forsterkning på god atferd. '

  • Sørg for at de har nok møbler og klatretrær, gjerne også et sted å ligge i høyden slik at den/de kan trekke seg unna for litt alenetid.

  • Med flere katter kan det fort blir litt utrivelige oppdagelser rundt dokassa. Sørg for at en har nok dokasser, riktig type dokasse og riktig sand. Katter kan være veldig kresne på følelsen av sanden under potene. (Standard huskeregel; 1 do pr katt pluss 1 ekstra.)


Ta gjerne en titt på denne videoen fra kattekonsulenten Jackson Galaxy:


Foto: Middag i ro og harmoni.


44 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page