top of page
Søk
 • Forfatterens bildeToni Ravn Dick

P-pille bruk og skadevirkninger

Da jeg var fem år pleide jeg og pappa å gå søndagsturer. På en av disse turene gikk vi forbi et hus som hadde et kull kattunger. Til tross for pappas allergi fikk jeg plukke meg ut en, og livet mitt forandret seg for alltid.

Fra dag én var det meg og Susi. Hun sov på puta mi om natta, og hun satt på fanget mitt da jeg så Løvenes Konge for førtiende gang. Da jeg lekte med barbie fungerte hun som dukkenes buss. Som liten jente lærte hun meg masse om kattens atferd og det å lese kattens kroppslige tegn og signaler.

Da jeg begynte på videregående fulgte hun meg til bussen, og da jeg kom hjem satt hun på busstoppet og ventet på meg. Vi var som erteris Susi var nok katalysatoren som gjorde at jeg i dag brenner sånn for katter, da spesielt rescues.


I den tid visste man mindre om hva godt kattehold innebar. Susi var ikke kastrert, for det fantes da p-piller. P-pillene endte med å bli hennes undergang. Hun fikk kreft. Jeg var ung og påvirkelig, og synet som møtte meg var grusomt. Magen bokstavelig talt åpnet seg. Jeg kommer aldri til å glemme det.

Nettopp på grunn av det som skjedde med Susi er jeg i dag, som flere andre heldigvis, en sterk motstander av p-pille bruk. Personlig gir jeg det ikke som en kortvarig nødløsning en gang, for jeg har sett på kloss hold hva det kan resultere i.

Vi lever i en informasjons-tid. Vi vet mer om kattehold, både helsemessig og atferdsmessig. Vi vet at p-piller er kreftfremkallende og vi vet at kastrering er et mye bedre alternativ. Men fremdeles er det mange som velger p-piller.

Ulemper ved p-pille bruk:

 • Kreftfremkallende

 • Økt risiko for livmorbetennelse

 • Større sjanse for å utvikle diabetes

 • Man må ukentlig huske å gi pille

 • Katten kan kaste opp pille, eller forsvinne den dagen man skal gi den.

 • Risiko for uønsket drektighet

 • Langvarig utgift

Fordeler ved å kastrere:


 • Katten kan ikke bli drektig

 • Kattens seksualdrift opphører, i lag med atferd som urinering/markering.

 • Katten blir roligere, vandrer ikke så langt hjemmefra og slåss mindre.

 • Man fjerner risiko for livmor- og eggstokkreft ved fjerning av disse under kastrering.

 • Dette er en engangsutgift.

Den eneste «ulempen» med kastrering er at katten kan legge på seg, men dette er lett å forebygge med riktig kvalitetsfór og aktivisering.

Mange veterinærer vegrer seg i dag for å skrive ut resept på p-piller og anbefaler heller kastrering.

Jeg tenker at hadde vi visst bedre den gang, ville Susi aldri fått p-piller, og vi kunne fått mange flere år med henne enn det vi fikk. Vi håper at alle ser alvoret i dette og velger å kastrere fremfor å gi prevensjons middel.

Foto: Nala er kastrert og vil aldri trenge p-piller!
83 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page