top of page
Søk
  • Forfatterens bildeToni Ravn Dick

Feline Acne


Som oss mennesker kan også katter bli plaget av kviser i varierende grader.

Acne forekommer oftest på haka og rundt munnen, men kan også dukke opp andre steder på kroppen. Det ligner svarte hudormer som kan oppstå hos mennesker. Katter kan erfare det som et engangstilfelle, regelmessig gjentagende eller til og med være kronisk plaget med det.


Hva kan det komme av?


  • Stress

  • For dårlig selvpleie

  • Hormoner i ubalanse

  • Overfølsomhet for mat og kjemikalier

  • Svakt immunsystem


Oftest er mat og drikkeskåler de store synderne. Det anbefales at skåler av plast blir byttet ut med enten keramikk, glass eller rustfritt stål da de sistnevnte materialene akkumulerer mindre bakterier. Vask skålene regelmessig. Ved lette plager kan du selv prøve å rense det forsiktig med en myk klut med sterilt saltvann, mild såpe eller klorhexidin. Hvis tilstanden er alvorlig, kan du legge merke til hårtap, rødhet og til og med knuter eller blødende skorper. Hvis katten din skraper eller slikker det berørte området, kan det også utvikle seg en bakteriell infeksjon, som kan være alvorlig. Derfor er det viktig å huske at du ikke skal klemme, plukke på eller på annen måte prøve å fjerne kattens kviser.

Selv om det er lite sannsynlig at noen kviser truer kattens helse, er det en sjanse for at de kan være et tegn på et mer alvorlig, underliggende problem. Derfor er det alltid lurt å høre med veterinæren.
Jeg legger til bilde av min egen katt, Phoenix, som her har et utbrudd på Feline Acne, samt et bilde lånt fra artikkel av en katt med en mer alvorlig variant.


2 046 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page