top of page
Søk
  • Forfatterens bildeToni Ravn Dick

Psychogenic Alopecia

Også kjent som Selv-traume. Dette forekommer når katten vasker og river av seg såpass mye hår at pelsen blir veldig tynn, ujevn eller til og med skallet på visse områder.


Psychogenic betyr at denne tilstanden har røtter i en mental eller emosjonell konflikt. Å trekke ut hår er tvangsmessig; katten klarer ikke å slutte å vaske og pleie seg og prøver å trekke ut hår som ennå ikke er klart til å slippes. Noen ganger er årsaken medisinsk, men vanligvis er PA et atferdsproblem som kommer av konflikter, usikkerhet og frustrasjon.


Diverse ting som kan utløse slike reaksjoner:


  • Å flytte til et nytt sted.

  • Mistillit til andre katter i hjemmet.

  • Nye personer/kjæledyr flytter inn.

  • Ubehag over å dele matskål/dokasse med andre.

  • Nabokatter som lusker utenfor huset.


Det mest utsatte området er flankene, men katten kan også gå løs på nedre mageområde.

Diagnostisering av psychogenic alopecia kan være vanskelig fordi selvtraumet kan føre til fysiske komplikasjoner, og stress alene kan også forårsake fysiske problemer. Det er vanskelig å si, og det er derfor det er nødvendig med så mange tester, rett og slett for å utelukke alt annet, inkludert allergi og parasitter som ofte kan resultere i lignende symptomer.


I en studie av 21 mistenkte tilfeller hadde 16 katter en medisinsk årsak, bare 2 hadde psychogenic alopecia, og 3 hadde både medisinske og atferdsmessige årsaker. De fleste av de medisinske problemene var dårlige reaksjoner på mat, allergi eller parasitter.


Inne på denne linken finner man mer info om diagnose og behandlinger, både medisinsk og atferdsmessig:Link til Cat Office sitt innlegg om hyperslikking:


Foto: Santino hadde mest sannsynlig alopecia. Hun testet negativt for allergi og parasitter, og da jeg eliminerte stressfaktorer, grodde pelsen etterhvert tilbake.

412 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page